TÜRKİYE - TÜRKMENİSTAN DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

23 Nisan 2013 Salı























































Gönderen İ.Necdet Aygün zaman: 12:55 1 yorum:
Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Etiketler: Dayanışma, Dernek, İsmail Necdet Aygün, Türkiye, Türkmenistan, Yardımlaşma
Daha Yeni Kayıtlar Ana Sayfa
Kaydol: Kayıtlar (Atom)

İletişim

Adres: Batıköy Mh. İbrahimzade Cd. Rose Marine Sit. A3 Blok /Daire: 10 - Büyükçekmece/İSTANBUL
Gsm: 0532 252 88 60
E-Posta: tr_tm_dernegi@yahoo.com.tr
inecdet@yahoo.com

KURULUŞ TARİHİMİZ: 1992

AMACIMIZ:

Türk v e Türkmen Halkları arasındaki derin dostluk ve kardeşlik duygularının geliştirilmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel birlikteliğin güçlendirilmesi ve muhafazası için; iyi niyet, sevgi, saygı ve kardeşlik duyguları içinde dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik etmektir.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİMİZ

1. İsmail Necdet Aygün : Genel Başkan

2. Halit Kanak: Genel Başkan Yardımcısı

3. Mehmet Duman : Genel Başkan Yardımcısı

4. Dr. Fahri Aslantürk: Genel Sekreter

5. Dr. Gülsen Demirci: Genel sayman

6. Harun Topalcı: Genel Koordinatör

7. Metin Özkan: Genel Koordinatör Yardımcısı

YEDEK ÜYELERİMİZ

1. Kenan Güven

2. Ömer Saçlı

3. Av. Gönül Gürsoy

4. Hidayet Yünsel

5. Ceren Alaca Bayındır

6. Mustafa Yüce

7. Hasan Ali Şükür

DENETLEME KURULU ÜYELERİMİZ

1. Selman Oran

2. Ali Ruhi Dinçer

3. Hasan Tahsin İncı

YEDEK ÜYELERİMİZ

1. Mürsel Gençaslan

2. Atilla Seçilir

3. Bayram Akdeniz

KURUCULARIMIZ

Namık Kemal Ekinci, İsmail Necdet Aygün, Bülent Akarcalı, Haluk Ekinci, Birkan Erdal,

Prof. Dr. Mustafa Aysan, Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Prof. Dr. Osman Tekinel, Prof.Dr. İbrahim Kavrakoğlu, Eyüp Altaylı, Prof. Dr. Mehmet Saray, Hulusi Belgü, Ali İhsan Aktay, Mehmet Cem Kozlu, Güner Car, İbrahin Ertan Yülek.

HİZMETLERİMİZ

Dini, dili, kültürü, tarihi kökleri bizimle aynı olan Ata Vatan Türkmenistan’ın 27Ekim 1991 tarihinde Bağımsızlığını ilan etmiş olması Ülkemiz için çok büyük bir önem arz ettiğinden Bağımsızlığı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Aşkabat’ta ilk Büyükelçiliği açan ve diplomatik ilişkileri başlatan, iktisadi ilişkileri de başlatmak üzere; Eximbank kredi Türkiye olmuştur.Bu durum Bağımsız Türkmenistan Devleti ve Aziz Türkmen Halkı tarafından çok büyük bir memnuniyet yaratmıştır. Bu memnuniyet halen de devam etmektedir. Türk -Türkmen Devletlerinin bu dostluğunun geliştirilebilmesi için; iki ülke halklarının biri birilerini tanımaları, halklar arasındaki dostluğun geliştirebilmesi için; karşılıklı dayanışma ve yardımlaşmayı teşvik edecek, dostluğun ve kardeşliğin temellerini atacak projeleri üretecek ve diğer aktiviteleri gerçekleştirecek;Türk Dünyasına ve Atavatan Türkmenistan’a gönül vermiş, azimli, kararlı, idealist insanlardan oluşan güçlü bir sivil toplum kuruluşunun gereğine ve önemine inanarak çalışmalara başladık. Bu amaçla Aralık 1991’de Türk Devleti’ne ilk tanıyan ülke olmasından dolayı Bakanları ile birlikte önce Ankara’ya , sonra da İstanbul’a gelen Sapar Murat Niyazow Türkmenbaşı ile o dönemde irtibat kurduk.İstanbul’da bulunduğu sürece kendisi ile şahsen ve o dönemde mensubu bulunduğum Holding adına yakından ilgilendik. Karşılıklı oluşan bir sempati sonucu bir dostluk oluştu. Kendisinin davetine icabet ederek; Şubat 1992’de Aşkabat’a ilk ziyaretimizi gerçekleştirdik. Zamanın Aşkabat Belediye Başkanı(şehir hakimi) Türkmenistan’ı ziyaret üçüncü Türk olduğumuzu ifade etti. Başta Merhum Cumhurbaşkanı olmak üzere; Devlet Erkanı’ndan ve Türkmen Halkından çok büyük bir ilgi gördük. Zamanın şartları içinde ulaşım, konaklama ve beslenme konusundaki sıkıntılara rağmen onlar ellerinden geleni yaptılar biz de elde olmayan zorlukları anlayışla ve sabırla karşılayarak orada yaşamaya ve dostlukları geliştirmeye çalıştık. Bu cümleden olmak üzere; bir yandan Ülkemizi ve Halkımızı tanıtmaya, diğer yandan da Türkmenistan’ı ve Türkmen Halkını tanımaya çalıştık. Ayni yıl içinde(1992) Derneğimizi kurduk ve çalışmalara başladık. Derneğimizin Türkmenistan Şubesini de kurmak için gerekli hazırlıkları ve çalışmaları yaptık. Türkmenistan’daki sivil toplum kuruluşları bizimkinden farklı olduğu için hayat geçiremedik. Ancak, Dönemin Cumhurbaşkanı Derneğimizin Şeref Başkanlığını üstlenmişti.

ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA VE SÖĞÜT ŞENLİKLERİ

711 Yıldan beri Osmanlı’nın kuruluşunun başlangıç noktası olan Söğüt Kasabası’nda her yıl Her yıl Eylül ayının ikinci Cuma günü başlayıp Pazar günü sona eren; Türkiye Türkmenlerinin bir araya gelerek; “Ertuğrul Gazi’yi Anma Şenlikleri” adı altında kutladıkları diğer adı ile “Avşar Bayramı” ‘na el atarak; Söğüt Belediyesi, Söğüt Kaymakamlığı, Bilecik Valiliği, her iki ülkenin Dış İşleri Bakanlıkları ve Cumhurbaşkanlıkları nezdinde yaptığımız başvuru ve girişimlerle; 1993 yılında 712.inci Festivalin Türkiye ve Türkmenistan’ın birlikte kutlamalarını sağladık.120 kişiden oluşan Türkmenistan Heyeti Üst düzey yöneticileri, folklör ekipleri, dans ve müzik toplulukları, sporcular, ressamlar, el sanatları sergileri, Ahal Teke atları, çadırlar ve Türkmen yemekleri ile iştirak ettiler.

Özel Uçakla İstanbul’a gelen misafir Türkmen Heyeti’nin karşılanması, Bilecik ve Söğüt’e transferleri, konaklamaları, geri dönüşleri, festivalin organizasyonu, dağıtılan hediyeler ve 712. Festivalin bütün finansmanı Ali Ekinci Vakfı’nın maddi ve manevi sponsorluğu ile gerçekleştirilmiştir. Bu tarihi hizmet için kendilerine ve emeği geçenlere müteşekkiriz.

KARDEŞ ŞEHİRLER PROJEMİZ

Türk-Türkmen dostluğunun temellerini güçlü ve sağlam bir şekilde atmak amacıyla halk ile en yakın olan ve doğrudan hizmet veren kamu yöneticileri ile işe başladık. Bu amaçla; ortak özelliklerini göz önünde bulundurarak ve talepleri göz önünde bulundurarak; başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Türkiye’nin 10 şehrini Türkmenistan’ın 10 şehri ile kardeş yapma projesini gerçekleştirdik. Kardeş şehirler:

Ankara- Aşkabat

İstanbul - Merv

İzmir - Türkmenabat

Adana - Daşoğuz

İskenderun - Türkmenbaşı

Marmaris - Hazar

Söğüt - Göktepe

Payas - Arçabil

Antakya - Balkanabat

Kurtkulağı - Kıpçak

Yaptığımız teklifler doğrultusunda her biri farklı siyasal partilere bağlı bulunan Belediyelerin Meclislerinden “kardeşlik” kararlarının çıkarılması, çıkan kararların Valilikler, İçişleri ve Dış İşleri Bakanlıkları tarafından onaylanması süreci tarafımızdan titizlikle takip edilmiştir. Teklifimiz her iki ülkede onaylandıktan sonra karşılıklı protokollerin imzalanması için kardeş olacak şehirlerin Belediye Başkanlarını Ankara’da bir araya getirdik. İki ülke Cumhurbaşkanlarının iştiraki ve Dış İşleri Bakanlığımız ile Derneğimizin koordinatörlüğünde protokoller imzalanmıştır.

BELEDİYE BAŞKANLARI TANIŞMA VE DOSTLUK BULUŞMASI

Derneğimiz tarafından; Ankara Hilton Otelinde Kardeş Belediye Başkanlarını bir araya getiren tanışma ve dostluk yemeği verildi. Yemeğimize; Yemeğimize Belediye Başkanları yanında çok sayıda devlet erkanı ve iş adamı iştirak etmiştir.

Belediyeler arası kardeşlik projesinde verdiği çok güçlü desteği için dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ’a müteşekkiriz.

Türkmenistan’ın ilgisini çekmek ve ilişkilerimize güç katmak üzere; Söğüt Belediyesi nezdinde yaptığımız teklif ve girişimler sonucu Ertuğrul Gazi Türbesi’nin çevresinde “Türkmenbaşı Mahallesi” adı altında bir mahalle ihdas edilmesini sağladık.

AŞKABAT TÜRK KÜTÜPHANESİ

Türkmen Halkının Ülkemizi Milletimizi her yönü ile tanımalarını sağlamak üzere; kitap kampanyası düzenledik. 14700 kitap toplayarak; Aşkabat’a gönderdik. Aşkabat’ta bir Türk Kütüphanesi kurulması amacıyla; Mekan Köşkünde Dünya Türkmenleri İnsani Birliğine teslim ettik.

TÜRKMEN ÖĞRENCİ REHBERİ

Türkiye’de öğrenim gören Türkmen öğrencilerin eğitim sırasında ve özel hayatlarında sıkıntı yaşamadan başarılı bir eğitim görmeleri ve Ülkemizden birer Türk dostu olarak ülkelerine dönmeleri amacıyla; “ Misafir Öğrenci Rehberi” hazırladık ve öğrencilere dağıtılmak üzere; Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na teslim ettik.

PARK, BAHÇE, CADDE VE MEYDANLARA İSİM VERME

Türkmenistan sevgisini ve imajını kalıcı tarihi eserlerle Halkımıza sunmak amacıyla; Türkiye’de kardeş şehirlerde caddelere, meydanlara, parklara, sanat yapılarına Türkmenistan’ın ve Türkmenistan’ın önemli şehirlerini ve tarihi şahsiyetlerinin isimlerinin verilmesini teklif, teşvik ve ilgili belediyelerle işbirliği yaparak gerçekleştirdik. Bu cümleden olmak üzere;

AŞKABAT CADDESİNİN AÇILIŞI

Teklifimiz doğrultusunda; dost ve kardeş iki ülkenin başkentlerinin kardeşliğinin nişanesi olarak, 1994 yılında Ankara’nın büyük caddelerinden birisine “Aşkabat Caddesi” adı verilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte büyük bir tören düzenlenmiştir.

İki ülke Cumhurbaşkanlarını iştiraki ile gerçekleşen törene Devlet ve Hükümet yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katılmıştır. Bu tarihi hizmetteki güzel organizasyonu takdirle ve teşekküle anıyoruz.

TÜRKMENİSTAN PARKI VE TÜRK-TÜRKMEN DOSTLUK ANITI’NIN AÇILIŞI

Derneğimizin teklifi ve işbirliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın fevkalade ilgi ve gayretleri ile İstanbul’un en güzel yerlerinden birisi olan, Yenikapı’ dan Samatya’ ya kadar uzanan, üzerinde spor tesisleri ve dinlenme alanları bulunan 120.000 metre karelik sahil parkı “Türkmenistan Parkı” olarak tescil edilmiştir.

Ayrıca, Derneğimizin teklifi ve hazırladığı dizayn’a uygun olarak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek bu parkın üzerinde; İstanbul surlarında kullanılan küfeki taşlarından, kale biçiminde; burçlarında Türk ve Türkmen Bayraklarının dalgalandığı,Türk-ve Türkmen dostluğunu yüz yıllar boyunca çok anlamlı bir şekilde temsil edecek olan “Türk- Türkmen Dostluk Anıtı “ inşa ettirilmiş olup; Kasım 1996’da Türk ve Türkmen Cumhurbaşkanlarının, Devlet ve Hükümet yetkililerin, sivil toplum kuruluşlarının ve çok sayıda Vatandaşın iştiraki ile çok görkemli bir törenle Park’ın açılışı ile birlikte açılmıştır.

MERV CADDESİNİN AÇILIŞI

Derneğimizin teklifi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ile İstanbul’un kardeş şehri olan Selçukluların Başkenti tarihi Merv şehrinin ismini yaşatmak ve hafızalara yerleştirmek üzere; İstanbul’da Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Zeytinburnu ilçesi sınırları içinde bir caddeye “Merv Caddesi” ismi verilmiştir.

Açılış merasimi; Türk ve Türkmen Cumhurbaşkanlarının, İstanbul Vali, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Zeytinburnu Belediye Başkanı, resmi erkan ve çok sayıda İstanbullunun iştiraki ile gerçekleşmiştir.

Bütün bu ciddi ve değerli hizmetlerin gerçekleşmesinde başta dönemin İstanbul Büyük Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; yardımcılarından Sayın İdris Naim Şahin ve Mehmet Duman’ın ilgi, gayret ve işbirliği anlayışı her türlü takdirin üzerindedir.

TÜRKMEN CUMHURBAŞKANI’NA İSTANBUL’UN ALTIN ANAHTARI’NIN VERİLMESİ

Türkmenistan Parkı ve Türk- Türkmen Dostluk Anıtı’nın açılışını müteakip her iki tarafın Derneğimizle istişaresi sonunda; Sayın Başkan Tayyip Erdoğan tarafından Türkmenistan Cumhurbaşkanı’na İstanbul’un Altın Anahtarı sunulmuştur. Türkmenistan Cumhurbaşkanı da Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’a Türkmenistan Pasaportunu takdim etmiştir.

AŞKABAT TÜRK KÜTÜPHANESİ

1993 yılında Türk kültürünün Türkmen Halkına tanıtılması ve bu suretle kültürel bağlarımızın geliştirilmesi amacıyla Türkiye çapında bir kitap kampanyası açarak, bir kısmı kendi katkımız olmak üzere; 14700 kitap temin ettik. Bu kitapları Aşkabat’ta Mekan Köşkü’ ünde “Türk Kütüphanesi” açılması amacıyla Aşkabat’a gönderdik. İlgililere teslim ettik.

TÜRKMEN VİLAYET HEKİMLERİNİN ZİYARETİ

1993 Yılında İSEDAK toplantısı için İstanbul’a gelen Türkmen Vilayet Hekimleri tarafımızdan İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşmelerini sağlayarak; tanışma ve görüş alışverişinde bulunmaları sağlanmıştır. Kendileri bir akşam Çubuklu mevkiinde Derneğimizce misafir edilmişlerdir.

TÜRKMEN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK HİZMETLERİMİZ

Türkiye’de tahsil yapmakta olan Türkmen öğrenciler Derneğimiz tarafından Ülkemize emanet edilmiş çok değerli misafirler olarak kabul edilmiş olup; bu güne kadar kendilerine azami ihtimam gösterilmiştir. Kendilerinizin Türkiye’de bulundukları sürece sıkıntı çekmeden eğitimlerini tamamlamaları ve Ülkelerine iyi hatıralarla ve iyi bir Türk dostu olarak dönmeleri için elimizden gelen her şeyi yapmaya özen gösterdik. Öğrencilere hizmet verirken daima Türkmenistan Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile istişare ve işbirliği içinde hareket etmeye de çok dikkat ettik.

Bu cümleden olmak üzere;

1.Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu kanalı ile Derneğimize yönlendirilen öğrencilerden yaklaşık 300 öğrenciye karşılıksız burs verilmiştir. Katkısı olanlara teşekkür ederiz.

2. Sportif faaliyetlerine destek verdik. Vilayetler arası Türkmen öğrenciler arasında yapılmakta olan “ Altın Asır Futbol Turnuvaları” gibi.

3. Kendilerini rahatlatmak ve başarılarını desteklemek üzere; yemekler, piknikler, deniz gezileri düzenledik.

4. Güncel konularda konferanslar düzenledik.

5. Eğlence ihtiyaçlarını gidermek ve moral kazanmalarını sağlamak amacıyla tanınmış sanatçılar davet ederek konserler düzenledik. Bu konuda üyelerimizden Sayın Şahin Özer’e müteşekkiriz.

6. Harp Akademisi’nde eğitim gören Türkmen Subaylar ile askeri ve sivil öğrencilerin mezuniyet törenlerine iştirak ettik ve destek verdik.

7. Kişisel taleplerine imkanlarımız ölçüsünde destek olduk.

DÜNYA TÜRKMENLERİ İNSANİ BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİMİZ.

Merkezi Aşkabat’ta bulunan Dünya Türkmenleri İnsani Birliği ile çok iyi ilişkiler içinde olduk. Kültürel faaliyetlerde işbirliği içinde bulunduk. Düzenledikleri pek çok konferanslara ve diğer etkinliklere iştirak ve konuşmalar yaptık.

HALK MASLAHTINA KATLIMLARIMIZ

Dönem - dönem Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı’nın kararı ve seçimi ile; Türkmenistan’ın en üst yetkili karar ve yasama organı olan “ Halk Maslahatı “ ( “ Halk Meclisi “ ) ‘ne iştirak ettik ve oy kullandık.

BAYRAMLAR VE ANMA GÜNLERİ

Başta Bağımsızlık Bayramı olmak üzere; bütün bayramlarına ve milli günlerine katıldık. Büyükelçilik ve İstanbul Başkonsolosluğu ile Türkiye’de yapılan kutlama ve anma günlerini birlikte düzenledik. Bağımsızlık Bayramı, Anayasa Bayramı, Bayrak Bayramı, Zafer Bayramı, Gök Tepe Şehitlerini Anma Günü, 1948 Depreminde şehit olan Depremzedeleri Anma Günü, Nevruz Bayramı, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramlarında Türkmen yetkililere gerekli mesajlar gönderilmiş etkinliklere iştirak edildi.

MAHDUMGULİ ŞİİR GÜNLERİ

Her Yıl Mayıs ayı’nın 3. Haftasında Türkmenistan’ın milli şairi ve düşünürü Mahdumguli Pragi’nin ve şiirlerinin tanıtılması amacıyla; İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen toplantılarına aktif olarak katılmaktayız. Son yıllarda İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanlığı bu etkinliğe ev sahibi yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi’nin bu konuya öncülük etmesi takdire değer bir gelişme olmuştur.

KONFERANSLAR

Türkmenistan’da düzenlenen bir çok konferansa davet üzerine konuşmacı ve/veya yönetici olarak iştirak destek verdik. Ayrıca, Türkmenistan’ın gündemindeki düzenledik.konularda ve Türk -Türkmen dostluğunu teşvik eden konularda Türkiye’de müşterek konferanslar

TÜRKMEN KÜLTÜR EVİNİN KURULUŞU

2007 Yılında; İstanbul’da Topkapı Parkı içinde; Osmanlı Mahallesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Türkmen kültürünü tanıtabilmesi amacıyla tahsis edilen “ Türkmenistan Kültür evi “ nin kuruluş aşamasında; dönemin TM Ankara Büyükelçisi’nin teklifi üzerine; TM İstanbul Başkonsolosluğu ve Başkent Eğitim Şirketi ile birlikte bir haftalık kısa bir süre içinde kuruluşunu gerçekleştirdik.

Kuruluşta Kültür Evi’nin donanımında ağırlıklı olarak; Derneğimize ait eşya ve materyaller ile sağlandı. Bu hizmetin gerçekleşmesinde Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcımız Sayın Halit Kanak bizzat ve bedenen çalışmışlardır. Daha sonraki yıllarda burada Başkonsolosluğun girişimleri ile donanım ve dekorasyonda değişiklikler yapılmıştır.

TÜRKMEN MİSAFİRLERE İLGİMİZ

Türk ve Türkmen Halkları’nın tanışması ve kaynaşması amacıyla; Başkent Şirketinin Türkmenistan’dan Türkiye’ye getirdiği öğrenci velilerini misafir ettik. Üyelerimizle bir araya getirdik ve kendilerine hediyeler takdim ettik. Ayrıca, Türk-Türkmen Siyaset adamlarının dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla Türkiye’yi ziyaret eden milletvekilleri ve parti temsilcilerini de misafir ettik.

TÜRKMENBAŞI TABİAT PARKI

İstanbul Maslak’ta Kilyos yoluna ve Hacı Osman Yokuşuna cepheli 6 hektarlık Hacı Osman Tabiat Parkı olarak tahsisli alanın 1999 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’na yaptığımız teklif, sunduğumuz proje yaptığımız toplantılar doğrultusunda ” Türkmenbaşı Tabiat Parkı “ olarak tescil ettirdik. 13 yıldır bu konuda pek çok toplantı yaptık. Projeler sunduk. Planların gerçekleşmesini sağladık.Ciddi miktarda finansal fedakarlıklarda da bulunmasına rağmen hayata geçiremedik.Ama, olayın peşini bırakmış değiliz.Takip etmeye devam ediyoruz.Çünkü; orasını Türklerin ve Türkmenlerin bir araya gelerek kültürlerini paylaşacağı çok fonksiyonlu bir rekreasyon alanı olarak hayata geçirmek arzusundayız.

SULTAN SANCAR TÜRBESİNİN RESTORASYONU

2000 Yılında; Türkmenistan Cumhurbaşkanlığına ve Türk Hükümetine; Tarihi Merv şehrinde bulunan ve yok olmaya yüz tutmuş olan Sultan Sancar Türbesi’nin restore edilmesini teklif ettik. Üç yıllık ısrarlı takibimiz sonunda Türk Hükümeti tarafından görevlendirilen TİKA tarafından restorasyon gerçekleştirildi. Yüz yıllar boyu nesiller tarafından yad edilecek çok değerli bir hizmet olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

MERKEZİ ASYA EKONOMİ FORUMU PROJESİ

2000 Yılında; Türkmenistan’ın coğrafi konumu, çok zengin doğal kaynakları ve Bağımsızlık statüsünü göz önünde bulundurarak; Türkmenistan’ın Orta Asya’nın lider ülkesi olmasına katkıda bulunacağını düşünerek; Türkmenistan’da Davos benzeri bir “Ekonomi Forumu” oluşumunu Türkmenistan Cumhurbaşkanı’na önerdik. Merhum Cumhurbaşkanı teklifimize çok sıcak baktığını ifade ederek; proje için çalışmaları başlatmak üzere; o anda dört Cumhurbaşkanı Yardımcısından oluşan bir komisyon kurdu ve komisyon başkanlığı görevini de Dernek Başkanımız İsmail Necdet Aygün’e tevdi etti.Türkiye Aşkabat Büyükelçimizin Genel Başkan Yardımcımız ‘ın da refakat ettiği bu toplantıda; bize en üst düzey protokolün uygulanması, gösterilen çok özel ilgi ve yapılan iltifatlar Derneğimiz ve bir stk olarak temsil ettiğimiz Türk Halkı adına onur verici olmasına rağmen komisyon üyeleri ve bazı Türk dostlarımız tarafından büyük bir kıskançlıkla karşılandı. Bu yüzden bizi yıpratmaya yönelik fitneler üretildi. Komisyon üyeleri toplantılara katılmaktan kaçındılar. Bir hayli sıkıntılarla karşılaştık. Ama, biz bunların hiçbirine aldırmadan projeyi hazırlayıp, Türkmence ve Rus dillerinde ciltler halinde tamamladık. Sonunda; komisyon üyeleri çaresiz çağırımıza icabet ederek; toplantıya katıldılar ve bizim hazırladığımız metni beğendiklerini ifade ederek, tek kelime bile değiştirmeden proje raporunu kabul ettiler. Sonra Merhum Cumhurbaşkanına takdim ettik. Projenin gerektirdiği organizasyonun kurulması için çalışmaları yapmak üzere; bizimle beraber bir Cumhurbaşkanı Yardımcısına görev verildi. Tam o günlerde meydana gelen suikast girişimi sonunda güvenlik mülahazası ile proje askıya alındı.

TÜRK DİLİ KONUŞAN DEVLETLER KÜLTÜR FESTİVALİ

15 Eylül.2011’de İstanbul’da Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Konsey Toplantısında; Türk devletlerinin bağımsızlığının 20. Yılı münasebeti ile Türkiye’nin de katılacağı ortak bir etkinlik yapmak amacıyla, “ Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Festivali “ yapılması kararını aldılar.Türk Devletlerinin birlikte yapacağı bu festivalin ev sahipliğini de Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammet Gurbanguli Üstlendi.Konsey toplantısından sonra görüştüğümüz Sayın Cumhurbaşkanı alınan bu kararı bize ifade buyurdular ve Festivalin Başkanlığını da Genel Başkanımız İsmail Necdet Aygün’e vermeye karar verdiklerini ekleyerek; görevi tebliğ ettiler. Aynı zamanda yanındaki Bakanlarına da not ettirdi. Derneğimiz adına gösterilen bu güven ve teveccüh karşısında mutlu olduk, onur duyduk. Çalışmalara hemen başlandı ve çok kapsamlı çok iddialı Türk Dünyası’nın imajını önemli ölçüde değiştirebilecek bir program hazırladık. Konuya taraf olan ülkelerinin temsilcileri Aşkabat’ta Kültür Bakanlığı’nda yaptığımız İstişare toplantısında; Türkmenistan Kültür Bakanı bizim Başkanlığımızı göz ardı ederek, Türksoy’u öne çıkardılar. Sunduğumuz programı dinlediler not ettiler. Fazla büyük buldular. Biz Türkiye’ye döndükten sonra; programın önemli bir bölümünü çıkarak geri kalanını dönemin Kültür Bananlığından sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından Sayın Cumhurbaşkanı’na sunarak onay alıp, yürürlüğe koydular. Uygulamada yönetimine katıldığımız festival hayata geçirildi. Bizim projemiz, Sayın Cumhurbaşkanına ulaşmadı. Festival de bizim arzu ettiğimiz ve planladığımız boyutta olmasa da; gene de çok anlamlı ve çok faydalı olmuştur. İnanıyoruz ki; bizim önerilerimiz Sayın Cumhurbaşkanına tam olarak ulaşsa idi festival çok daha farklı olurdu. Ancak; Türk Devletleri arasında müşterek yapılan ilk etkinlik olması itibarı ile çok büyük bir önem ve anlam ifade etmektedir. Sayın Türkmenistan Cumhurbaşkanı’na tebrik ve teşekkürlerimizi sunarız.

TÜRKMEN KÜLTÜR GÜNLERİ

Türkiye’de gerçekleştirilen Türkmen Kültür Günleri ‘nin ev sahipliğinde yapılış olup derneğimiz aktif olarak yer almıştır.

Son olarak;16-21 Haziran2011 tarihleri arsında İstanbul’da yapılan “ Türkmen Kültür Günleri”; Türkiye Kültür Bakanlığının ev sahipliğinde; Türkmenistan Anakara Büyükelçiliği, Türkmenistan ve Türkiye Kültür Bakanlıkları’nın işbirliği ve Derneğimizin Koordinasyonu ile gerçekleştirilmiştir. Toplam süren ve çok görkemli geçen son etkinlikte; organizasyonun sivil ayağını temsil eden Derneğimiz; Fatih Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Güngören Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Güngören Kaymakamlığı ve İBB Kültür A.ş. ile işbirliği yaparak; etkinliklerin en verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için uygun salonlar, açık hava tesislerinin ve gerekli diğer mekanların tahsisini sağlamıştır. Etkinlik süresince gece ve gündüz misafir Türkmen heyetine refakat etmiştir. İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve TRT Genel Müdürü ile yapılan görüşmelerde de kendilerine tarafımızdan eşlik edilmiştir. Ayrıca; henüz aktif olmayan Türkmenbaşı Tabiat Parkı ziyaret edilmiş ve Türkmenistan Parkında Türk –Türkmen Dostluk anıtının önünde; Türk ve Türkmen şairlerin katılımı ile halka açık bir Şiir Şöleni gerçekleştirilmiştir. Çok başarılı bir şekilde tamamlanan Kültür günleri sırasında; her iki ülke Kültür Bakanlıkları, TM Ankara Büyükelçiliği ve Derneğimiz arasında çok uyumlu bir işbirliği ruhu sergilenmiştir. Bu hizmetimizden dolayı TM Anakara Büyükelçiliği tarafından Derneğimize tebrik ve teşekkür mektubu gönderilmiştir.

Biz de bu konuda değeli katkılarda Bulunan, başta Türkiye Kültür Bakanlığı, Türkmenistan Kültür Bakanlığı ve Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği olmak üzere; Sn. İstanbul Valimize, Sn İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Sn TRT Genel Müdürümüze, Fatih, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Güngören Belediyeler, inin Sn. Başkanlarına, Derneğimizin yönetici ve üyelerine, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.

MEDYA İLE İLİŞKİLERİMİZ

21 Yıldan beri Türkiye’de ve Türkmenistan’da radyo, televizyon, gazete ve dergilerde; yaptığımız çok sayıdaki konuşmalar, verdiğimiz beyanatlar ve röportajlar, yazdığımız yazılarımızla; Türkiye ile Türkmenistan dostluğunun, sosyal, kültürel, ekonomik ilişkilerin gelişmesi ve her iki ülkenin ortak çıkarlarını teşvik etmeye özen gösterdik. Ayrıca,2006 yılında Genel Başkanımız tarafından; Türkmenistan’ı ekonomik, sosyal ve kültürel yönleriyle tanıtma amaçlı Türkmen dilinde bir kitap yayınlanmıştır.

TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE İŞBİRLİĞİMİZ

Türk Dünyası’na hizmet için faaliyet gösteren Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile yaptığımız görüşmelerde; Türk-Türkmen dostluğunun geliştirilmesi konusunda işbirliği yaparak müşterek projeler üreterek yaralı hizmetler yapmaya karar verdik. Bu kararımız konusunda kendilerini bilgilendirmek, tavsiyelerini ve taleplerini almak üzere; Türkmenistan ile ilgilenen Birlik üyelerinden Hendek Belediye Başkanı ve Beykoz Belediye Başkanı ile birlikte Türkmenistan’ın Anakara Büyükelçisi’ni ve İstanbul Başkonsolosu’nu ziyaret ettik. Bu ziyaretten sonra müşterek çalışmalara başladık. Bu cümleden olmak üzere;

1. Hendek Belediyesi’nin ev sahipliğinde Hendek İlçesinde Türkmen öğrencilere bir kahvaltı ikram edildi. Akabinde Bayrak Tepe’de piknik, çeşitli spor aktiviteleri, müzik şöleni ile keyifli bir gün geçirmelerini sağlayan güzel bir program gerçekleştirdik. Kendilerine günün anısına hediyeler de sunulduktan sonra sabahleyin kendilerini aldığımız Yurtlarına akşamleyin sağ salim teslim ettik.

2. Beykoz Belediyesi’ni ev sahipliğinde yemekli, İstanbul Boğazı’nda ve Marmara Denizi’nde müzikli ve yemekli bir deniz gezisi programı gerçekleştirdik.

3. Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde; Bir boğaz gezisi ve yemek ikram edildi.

O aşamada; mahalli idareler seçimleri yapıldı. Bazı belediyelerin başkanları değişti. Birliğin yönetiminde de deşiklikler vaki oldu.Yeni Yönetim ile işbirliğine konusunda görüşme aşamasındayız.bu cümleden olmak üzere;Birlik merkezine ziyarette bulundu Genel sekreter Sayın Mustafa Başkurt’u ziyaret ettik.Nazik ilgi ile karşılandık müteakiben Bağcılar Belediyesinde Sayın Genel Sekreter ile ikici bir toplantı yaptık ve TDBB ve Derneğimizin faaliyet alanlarına giren konularda prensip iş birliği yapma konusunda mutabık kaldık.Bu konularda çalışmalar yapmaya karar verdik. TDBB2ni Sayın Başkanı’na, Sayın Genel Sekreterine ve tüm yetkililerine teşekkürlerimizi sunarız.

l

RESMİ MAKAMLARLA İLİŞKİLERİMİZ

İlk günden bu güne Türkmenistan’da; başta Sayın Cumhurbaşkanları olmak üzere; bütün resmi makam sahiplerine çok saygı, sevgi ve karşılıklı güvene dayalı iyi ilişkiler içinde olmayı prensip ittihaz ettik. Sivil Halk ile ilişkilerimizi de aynı şekilde devam ettirdik. Bu cümleden olmak üzere; saygıda kusur etmemeye, kendilerine elimizden gelen ilgi ve saygıyı esirgememeye çalıştık. Karşı taraftan da aynı ilgi, sevgi ve saygıya mazhar olduk. Allah’a çok şükürler olsun. 21 yılda hiçbir Türkmen ile en ufak bir tatsızlık yaşamadık. Karşılıklı olarak üzerimize düşeni daima yerine getirmeye gayret ettik. Samimi ve azimli çalışmalarımız karşılığında; Devlet Madalyası, Devlet Nişanı ve Türkmen Pasaportu ile ödüllendirilmiş bulunuyoruz. Çok sayıda plaket, teşekkür mektubu ve şifahi iltifatlara mazhar olduk.

Bunun son ve en anlamlı örneği; Türkmenistan Cumhurbaşkanı Sayın Berdimuhammet Gurbanguli’nin 2012 yılı Şubat ayında katıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkmen Halkı tarafından yeniden seçilmesin müteakip; Türk- Türkmen dostluğuna verdiği değerin bir göstergesi olarak; seçimden sonraki ilk seyahatini Türkiye’ye yapmayı tercih etti. Bu amaçla; 28 Şubat 2012’de Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün misafiri olarak Ankara’ya geldiğinde; 29 Şubat’ta Çankaya Köşkü’nde onuruna verilen resepsiyon’a Derneğimiz de davetli idi.

Resepsiyonda; Sayın Türkmen Cumhurbaşkanı Genel Başkanımıza özel ilgi göstermiş olup; Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’e Başkanımızı ve Derneğimizi övgü ile takdim etmiştir. Sayın Türkmen Cumhurbaşkanının bu jesti hem Türkiye adına hem de Derneğimiz adına sevindirici ve onur verici çok önemli bir kadirşinaslık örneği olarak hafızalarımızda yerini koruyacaktır. Kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunarız.

AŞKABAT BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ İLE İLİŞKİLERİMİZ

İlk günden bu güne kadar Aşkabat Büyükelçiliğimiz ile iyi ilişkiler içinde bulunmaya özen gösterdik. Aşkabat’a her gidişimizde; kendilerini haberdar ettik şartların müsait olması halinde; kendilerini ziyaret etmekten mutlu olduk. Türk -Türkmen dostluğunun aksaksız devamı ve ileriye gitmesi konusunda istişarelerde bulunduk. Başta milli ve dini bayram kutlamaları olmak üzere; her türlü etkinliklerine iştirak ettik. Gerektiğinde Türkmen yetkililer ile dostluklarının gelişmesi konusunda destek olmaya çalıştık. Türkiye’deki faaliyetlerimiz hakkında kendilerini bilgilendirdik.

TÜRKİYE-TÜRKMEN DOSTLUĞUNUN ÖNEMİ

Türkiye, gerek Devlet ve gerekse sivil toplum olarak; Türkmenistan’ı dini, dili, tarihi kökleri bir olan dost ve kardeş bir ülke olarak kabul etmiş, bunun sonucu olarak devletten devlete ilişkilerde ve halklar arasındaki ilişkileri buna göre şekillendirmiştir. Bu anlayışla Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuştur. Türkmenistan da aynı duygularla ve aynı duygularla mukabelede bulunmuştur. Türkmenistan’daki iş potansiyelinin çok önemli bir kısmını Türk firmalarına verilmiştir. Çok sayıda Türk firması Türkmenistan’da ciddi ve başarılı işler yapmakta ve ciddi miktarda da para kazanmaktadırlar.Bunun tabii sonucu olarak da binlerce Türk insanına istihdam imkanı sağlamıştır. Türkmenistan; Türk Devleti ve Sivil Toplum olarak yaptıklarımızı karşılıksız bırakmayıp; Aşkabat’ın müstesna bölgelerinde; “Atatürk Parkı “ nı ve “Türk-Türkmen Dostluk Parkı’ “ nı açarak, önemli caddelere “İstanbul, Ankara” isimlerini vererek Türk-Türkmen dostluğunun perçinlenmesine önemli katkılar sağlamışlardır.

Türk sivil toplumu adına Türk-Türkmen dostluğunun temellerinin atılmasındaki takdir gören çalışmalarımızın önemli bir katkısı olduğuna inanıyoruz.

Derneğimiz Ata Vatan Türkmenistan’a; hiçbir sivil toplum kuruluşunun hiçbir başka ülke için yapmadığı boyutlarda hizmetleri gerçekleştirmiş olanın onurunu ve gururunu taşımaktadır. Bu hizmetlerimize katkıda bulunan, üyelerimize, Derneğimize gönül ve destek veren, işbirliği yapan herkese ve her kuruma teşekkürlerimizi sunarız. Allah izin verirse; yeni hizmetler yapmaya da azimli ve kararlıyız.

HEDEFLERİMİZ

Hiçbir çıkar gözetmeden 21 yıldır yapmakta olduğumuz bu hizmetlerimizi daha ileri boyutlara taşımak amacıyla aşağıdaki girişimleri hedefliyoruz.

1.Derneğimize,yeni güç ve yeni heyecan kazandırmak üzere; Türkmenistan ile ilgili olan veya ilgi duyan gerçek ve tüzel kişileri ile benzer konularda faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarını Derneğimize üye olarak kazandırmaya gayret edeceğiz.

2.Türkiye –Türkmenistan ilişkilerinin ve tüm Türk Dünyası arasındaki; birlik,,berberlik, dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi konularında projeler üreteceğiz.Bu amaçla hazırladığımız “Türk Dünyası Kültür Merkezi” kurulması teklif raporumuz; Kültür ve Turizm, Bakanlığına,İstanbul Valiliğine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına iletilmiştir.

3.Amaçlarımızın ve yeni hedeflerimizin gerçekleştirilmesi konusunda; Türkiye, Türkmenistan ve diğer Türk Devletleri’nin yetkilileri ile diyalog kurup destek talep edeceğiz.

Saygılarımızla,

İsmail Necdet Aygün

Türkiye- Türkmenistan Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği

Genel Başkanı

Blog Arşivi

  • ►  2014 (1)
    • ►  Temmuz (1)
  • ▼  2013 (1)
    • ▼  Nisan (1)

Hakkımda

İ.Necdet Aygün
Profilimin tamamını görüntüle
Basit teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.